G20 Summit Related 10 most Important MCQ – Part 1

PDF Download Link – CLICK HERE

1.When was G20 established?

-advertisement-
-advertisement-

(a) 1995

(b) 1999

(c) 1985

(d) 2000

Ans. b

Explanation:  G20 was established in 1999 to bring together finance ministers and central bank Governors of developed and developing countries.

2. Which of the following statements is not correct regarding the G 20?

(a)  Now the G20 summits are attended by the Finance Ministers and Central Bank Governors of the member countries only.

(b) India never hosted any G20 summit

(c) Its main aim is to eliminate poverty from the world

(d) Its meetings are held annually.

Ans. c

Explanation: The main aim of this group is to promote financial stability and sustainable development in the world.

3.Which of the following cities is organizing the recent G20 summit going to be held in 2023?

(a) Brisbane

(b) Osaka

(c) Antalya

(d) India

Ans. d

Explanation:  India is set to take over the G20 presidency from December 1, 2022, till November 30, 2023.

4.What is the theme of the G20 summit happening in India?

(a) Shaping an Interconnected World

(b) Fighting poverty with rigidity

(c)  “One Earth-One Family-One Future”.

(d) Making the world together

Ans. c

Explanation: The theme for India’s G20 Presidency is in sync with the key template of PM Modi’s foreign policy – “Vasudhaiva Kutumbakam” or “One Earth-One Family-One Future”.

5.Which of the following is not the member of the G20?

(a) Indonesia

(b) Singapore

(c) Mexico

(d)Turkey

Ans. b

Explanation: Singapore is not a member of the G20.

6.Where was the first summit of G20 held?

(a) USA

(b)  Britain

(c) Canada

(d) France

Ans. a

Explanation: The first summit of the G20 was held in Washington in 2008.

7.To date how many summits of G20 have been held?

(a) 5

(b) 9

(c) 11

(d) 18

Ans. d

Explanation: The 18th summit was successfully done in India. The next G20 Summit will be hosted by Brazil and then 2025.

8.Which of the following statements is correct about G20?

(a) The Presidency of G20 is supported by a “troika” made up of the current, immediate past, and future host countries

 (b) The G20 has a permanent secretariat

(c) In 2015 the G20 Presidency was held by China

(d) The G20 Presidency rotates every two year

Ans. a

Explanation: The Presidency of G20 is supported by a “troika” made up of the current, immediate past, and future host countries.

9.When did India host the G-20 Summit?

(a) 2020

(b) 2023

(c) 2022

(d) None of the above

Ans. b

Explanation: It is surprising that India did not host any G-20 meeting so far. But in 2023 India will host the 18th summit of the G-20.

   10. What is the inspiration for G20 2023 logo? 

(a) India’s national flag 

(b) Russia’s national flag 

(c)France’s national flag 

(d) None of the above

Ans. a

Explanation: The G20 Logo draws inspiration from the vibrant colours of India’s national flag – saffron, white and green, and blue. It juxtaposes planet Earth with the lotus, India’s national flower that reflects growth amid challenges. The Earth reflects India’s pro-planet approach to life, one in perfect harmony with nature. Below the G20 logo is “Bharat”, written in the Devanagari script.

     11. Where is the headquarters of G20?

              (a) India

              (b)USA

              (c) Both (a) and (b)

              (d) None of the above

Ans. (d)

Explanation: The G20 does not have a permanent secretariat or Headquarters. It keeps changing with the host country.

12. What is the official language of the G 20 Summit?

(a) English

(b) French

(c) Spanish

(d) All of the above

Ans. (d)

Explanation: The G20 summit has English, French, and Spanish as its official language.

13. Which country will host G20 Summit in 2024?

(a) South Africa

(b) Brazil

(c) Russia

(d) Japan

Ans. (b)

Explanation: Brazil will host the G20 in 2024, followed by South Africa in 2025.

14. PM Modi transferred the G20 presidency to

(a) Carmen Lucia

(b) Jair Bolsonaro

(c) Luiz Inacio Lula Da Silva

(d) Michel Temer

Ans. c

Explanation: PM Modi passed the Gavel to the President of Brazil, Lula Da Silva on Sunday as a mark of closure and transfer of presidency for the G20 Summit 2024.

15. Which country hosted the first G-20 Summit & when ?

(a) Canada

(b) China

(c) USA

(d) France

Ans : USA

The first summit of the G20 was held in Washington, USA in 2008. 

16. At present, The G-20 consists of how many continents?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Ans – C.4

Explanation : Asia, Europe, North America, Africa

17. Which country hosted the first-ever virtual G-20 Summit in 2020?

  1. Australia
  2. Indonesia
  3. Saudi Arabia
  4. USA

Ans : C. Saudi Arabia

Explanation : A virtual G20 summit was hosted by the Kingdom of Saudi Arabia in Riyadh on November 21-22, 2020. The G20 leaders expressed their commitment for coordinating global action, solidarity, and multilateral cooperation, safeguarding the planet, and shaping new frontiers.

18. Who designed India’s G20 presidency logo?

  1. Ashok Gupta
  2. Sudarshan Patnaik
  3. Anshika Singh
  4. Ram V Sutar

Ans : b. Sudarshan Patnaik

Explanation : Padma Shri recipient and international sand artist Sudarsan Pattnaik created a 150-foot-long and 50-foot-wide G20 logo at Puri Beach to commemorate the G20 Summit being held in the national capital.

19. Where did the first G20 Sherpa Meeting under India’s Presidency hold?

  1. Udaipur, Rajasthan
  2. Ujjain, Madhya Pradesh
  3. Varanasi, Uttar Pradesh
  4. Shimla, Himachal Pradesh

Ans : b. Ujjain, Madhya Pradesh

Explanation : The 1st Sherpa Meeting of India’s G20 Presidency, chaired by G20 Sherpa Shri Amitabh Kant, was commencing in the historic city of Udaipur, a city located in Rajasthan State.

20. Where did the First G20 Culture Group (CWG) meet organized under India’s Presidency?

  1. Khajuraho, Madhya Pradesh
  2. Ujjain, Madhya Pradesh
  3. Udaipur, Rajasthan
  4. Varanasi, Uttar Pradesh

Ans : a. Khajuraho, Madhya Pradesh

Explanation : The first G20 Culture Working Group (CWG) meeting at Khajuraho, Madhya Pradesh

-advertisement-

Leave a Reply