G20 Summit Related 20 Most Expected MCQ – PART 2

Download Free Pdf – Click Here

1.Which of the following countries is NOT a member of the 18th G20 Summit?

-advertisement-
-advertisement-

তলৰ কোনখন দেশ G-20 ৰ ১৮ তম চুমিটৰ সদস্য নহয় ?

(a) Brazil

(b) Canda

(c) Switzerland

(d) South Korea

(e) Argentinao

Ans – c. Switzerland

Explanation : India, America, Argentina, Japan, Republic of Korea, Australia, Brazil, Germany, Mexico, Canada, China, Russia, France, Saudi Arab, South Africa, Turkey, Indonesia, United Kingdom, Italy, European Union, African Union are the members of G-20 summit.

2.How many Guest Countries are there in 18th Summit of G-20 ?

G-20 ৰ ১৮ তম চুমিটৰ নিমন্ত্ৰিত দেশ কেইখন আছিল ?

(a) 8

(b) 6

(c) 5

(d) 7

(e) 9

Ans – a. 8

Explanation :- 

Guest countries G20 Summit 2023: Bangladesh, Egypt, Mauritius, Netherlands, Nigeria, Oman, Singapore, Spain.

3.The “One Sun, One World, One Grid” conference has been held in which city under India’s Presidency?

“এটা সূৰ্য, এখন পৃথিৱী, এক গাঁথনি” অধিবেশনখন G-20 ৰ ভাৰতীয় সভাপতিত্বত কোনখন চহৰত অনুস্থিত হৈছিল ?

(a) Bengaluru

(b) New Delhi

(c) Hyderabad

(d) Gurugram

(e) Mumbai

Ans :- b. New Delhi

Explanation :- “One Sun, One World, One Grid” conference held in New Delhi

In the run-up to the 18th G20 Summit, a one-day conference themed “Transnational Grid Interconnections for One Sun, One World, One Grid (OSOWOG)” convened in New Delhi.

The conference, spearheaded by the Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID), a ‘Maharatna’ company under the Ministry of Power.

OSOWOG has the potential to make round-the-clock renewable energy more cost-effective, reducing the need for energy reserves and ultimately lowering electricity costs for the populace while ensuring energy access to millions who currently lack it.

4.Prime Minister Narendra Modi declared that the African Union (AU) had been granted permanent membership in the G20. How many countries are in the African Union?

প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আফ্ৰিকান ইউনিঅনক G-20 ৰ স্থায়ী সদস্য হিচাপে ঘোষণা কৰে । আফ্ৰিকান ইউনিঅনত কিমানখন দেশ আছে ?

(a) 27

(b) 55

(c) 57

(d) 59

(e) 71

Ans.(b) 55

Exp. African Union Becomes Permanent Member Of G20 Under India’s Presidency

During the inaugural session of the two-day G20 Summit, Prime Minister Narendra Modi declared that the African Union (AU) had been granted permanent membership in the Group of 20 largest economies (G20) worldwide.

The African Union (AU) is a significant organization consisting of 55 member states, collectively representing the nations across the African continent.

5.Under the Global Biofuel Alliance Initiative, India has announced at the G20 summit to take ethanol blending with petrol globally to how much percent?

পৃথিৱীৰ জৈৱতেল মিত্ৰজোটঁৰ সহযোগত, G-20 ৰ ১৮তম অধিবেশনত ভাৰতে পেট্ৰলৰ লগত কিমান শতাংশ ইথানল মিহলোৱাৰ বাবে প্ৰস্তাৱ ৰাখে ?

(a) 10%

(b) 20%

(c) 15%

(d) 25%

(e) 40%

Ans.(b) 20%

Explanation – PM Modi launches global biofuels alliance at G20 summit in New Delhi

India has launched the Global Biofuel Alliance at a G20 summit in New Delhi.

Prime Minister Narendra Modi launched the alliance on the sidelines of the summit.

US President Joe Biden, Argentina President Alberto Fernández, Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina, Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong, Brazil President Luiz Inácio Lula da Silva among others were present on the occasion.

6.Ministry of Tourism in collaboration with which organization has unveiled the G20 Tourism and SDG Dashboard?

পৰ্যটন মন্ত্ৰনালয়ে কোনটো অনুষ্ঠানৰ লগত লগহৈ G-20 পৰ্যটন আৰু SDG প্ৰকাশ কৰিছিল ?

(a) United Nations World Tourism Organization (UNWTO)

(b) World Health Organization (WHO)

(c) World Economic Forum (WEF)

(d) United Nations Education Scientific & Cultural Organization (UNESCO)

(e) World Bank (WB)

Ans.(a)

Exp. Ministry of Tourism unveiled the G20 Tourism and SDG Dashboard

Ministry of Tourism in collaboration with the United Nations World Tourism Organization (UNWTO) has unveiled the G20 Tourism and SDG Dashboard.

Union Tourism Minister G Kishan Reddy launched the dashboard in a virtual ceremony

It showcases best practices, case studies, and insights from G20 countries, all modeled for achieving the Sustainable Development Goals (SDGs).

This dashboard is a lasting legacy of India’s G20 Presidency, reflecting its dedication to global collaboration and sustainable growth in the global tourism industry.

7.Who is the Union Tourism Minister of India ?

ভাৰতৰ পৰ্যটন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী কোন ?

(a) G Kishan Reddy

(b) Amit Shah

(c) S Jaishankar

(d) Sarbananda Sonowal

(e) None of them

Ans :- (a) G Kishan Reddy.

8.The world’s tallest Nataraja statue has been installed at Bharat Mandapam, the venue of the G20 summit in Delhi. Who made this statue?

পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ওখ নটৰাজনৰ মূৰ্টি G-20 অধিবেশনত কোনে তৈয়াৰ কৰিছিল ?

(a) Subodh Gupta

(b) Shilpa Gupta

(c) Ravinder Reddy

(d) Ram V. Sutar

(e) Radhakrishnan Sthapathy

Ans.(e)

Exp World’s tallest Nataraja statue installed at G20 summit venue

The world’s tallest Nataraja statue has been installed at Bharat Mandapam, the venue of the G20 summit in Delhi.

The 28-foot-tall statue weighing 20 tonnes was made in a record time of seven months by sculptor Radhakrishnan Sthapathy and his team at Swamimalai in Thanjavur District of Tamil Nadu.

The statue was built in Ashtadhatu (8 metals) using the traditional casting method.

9.PM Narendra Modi announced the project during the annual Group of 20 summit of the world’s top economies to launch the ____________ economic corridor including shipping and railway links.

প্ৰধান মন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে G-20 ৰ বাৰ্ষিক অধিবেশনত বিশ্বৰ উন্মত অৰ্থনীতিৰ দেশকেইখনৰ লগত বাণিজ্য আৰু ৰেলৰ সংযোগৰ বাবে কি কৰিদ’ৰ  নিৰ্মাণৰ কথা ঘোষণা কৰে 

(a) India-Middle West-Europe Corridor

(b) India-Middle East-Europe Corridor

(c) India-Middle East -Africa Corridor

(d) India-Middle West-Africa Corridor

(e) India-Middle North America Corridor

Ans.(b)

Exp. ‘India-Middle East-Europe’ economic corridor, a modern-day spice route

PM Narendra Modi announced the project during the annual Group of 20 summit of the world’s top economies to launch the India-Middle East-Europe economic corridor including shipping and railway links.

The first-of-its-kind economic corridor will be an initiative on cooperation on connectivity and infrastructure involving India, UAE, Saudi Arabia, EU France, Italy, Germany, and the US.

The United States, Saudi Arabia, the European Union, the United Arab Emirates and others launched the initiative to link railways, ports, electricity and data networks and hydrogen pipelines on the sidelines of the Group of 20 summit in New Delhi.

Although heavily trade-focused, the scheme could have wide-ranging implications — including developing contacts between long-time foes Israel and Saudi Arabia

One proposed project would link railway and port facilities across the Middle East — including the United Arab Emirates, Saudi Arabia, Jordan, and Israel — potentially speeding trade between India and Europe by up to 40 percent.

Pramit Pal Chaudhuri, South Asia practice head at the Eurasia Group, said a shipping container that today travels from Mumbai, through the Suez Canal to Europe could in the future go by rail from Dubai to Haifa in Israel and on to Europe, saving both money and time.

At present, the Suez Canal is a major bottleneck to world trade, handling roughly 10 percent of global maritime trade but often beset by disruptions.

10.Which ministry has launched a portal for the mega exhibition— ‘Bharat: The Mother of Democracy’

কোনটো মন্ত্ৰনালয়ে “ভাৰত” নামৰ পৰটেলটো উলিয়াইছিল ?

(a) Ministry of Culture

(b) Ministry of Environment and Forests

(c) Ministry of Housing and Urban Affairs

(d) Ministry of Education

(e) Ministry of Jal Shakti

Ans. (a)

Exp. ‘Bharat: Mother of Democracy’ portal launched at G20 exhibition

The Ministry of Culture has launched a portal for the mega exhibition—‘Bharat: The Mother of Democracy’—to be held at Bharat Mandapam for global leaders attending the conference.

The content on the history of democracy in India showcasing 7,000 years of democratic ethos starting from the Sindhu-Saraswati civilisation to 2019 is available in 16 languages including German, French, Spanish, Arabic, Portuguese, Italian, Turkish, and Russian besides English and Hindi.

-advertisement-

Leave a Reply